Esra UZTEMUR
Kars’ta hayvan ölümleri olağan dışı bir hal almaya başladı. Çeşitli illerden sonra Kars ve ilçelerinde görülen SAT-2 SEROTİPİ ŞAP HASTALIĞI hayvancılık yapan çiftçileri olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor.
ŞAP HASTALIĞI NEDİR?
Evcil veya yabani tüm çift tırnaklı hayvanlarda görülebilen, kronik durumlarda zayıf ve yavru hayvanlarda ölüme sebebiyet veren, genellikle et, süt ve iş gücü kaybına sebep olan viral bir hastalıktır. Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığınca ihbarı mecburi hastalıklar arasında yer almaktadır. Virusun O , A, C , SAT-1, SAT-2, SAT-3 ve ASİA 1 olmak üzere antijenik olarak FARKLI 7 AYRI TİPİ bulunmaktadır.
KARS’TA ŞAP AŞISI YAPILDI MI?
24 Mart 2023 tarihinde kars’ta yaygın görülen SAT-2 tipi hastalığını önlemek için Cumhuriyet köyünde toplam 1171 adet sığır aşılanmıştı. Kars Tarım Ve Orman İl Müdürü İbrahim ALTINTAŞ; tüm çiftçilerimizi hayvanları aşılamaya davet etmişti aşılar yapıldıktan sonra Şu an endişe edilecek bir durum yok her şey kontrol altındadır demişti, aşılama döneminde şap hastalığına yönelik açıklamalarıyla gündemde olan ve köylerde aşılamayı kontrol eden İbrahim ALTINTAŞ sessizliğinin korumaya devam ediyordu ki dün (22.05.2023) Kars Valiliği İle Tarım Ve Orman Müdürlüğü tarafından açıklama yapıldı; “Erzurum Veteriner Araştırma Enstitüsü’nden inceleme yapmak üzere 22.05.2023 tarihinde uzmanlar gelerek Cumhuriyet Köyünde çalışmalara başlamışlardır, İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü veteriner hekimlerince il genelinde saha taramaları ve aşılama çalışmaları aralıksız devam etmektedir. Kamuoyuna ve ilgilere saygıyla duyurulur” ifadelerini kullanarak açıklamalarda bulundu.
ÇİFTÇİLER VE HALK TARIM ORMAN İL MÜDÜRLÜĞÜNDEN AÇIKLAMA BEKLİYOR!
Hayvanları telef olan çiftçiler; “Hayvanlarımız şap aşısıdan 15 gün sonra bir anda ağızlarından burunlarından kan gelerek 15 dakika içinde telef olmaya başladı, zaiyatımız büyük, mandıralara borçluyuz ölen hayvanlarımızın yerine de hayvan almaya gücümüz yok piyasa belli hayvanları karantinaya alamayız saman-ot yetiştiremeyiz devletimizin bu duruma bir an önce bir çözüm bulması gerekiyor yoksa böyle giderse Kars’ta hayvancılık adına bir şey kalmayacak ve ayrıca İl Tarım müdürü aşılama yaparken aşı yapılması zorunlu diye köylerde nağaralar atıyordu şimdi ise sessiz sedasız köşesine çekilmiş, Erzurum dan gelen uzmanların olaya çözüm bulmasınımı bekliyor? madem Erzurum’dan gelen uzmanlar daha donanımlıydı böyle önemli bir hastalığın aşısını neden onlara yaptırmadılar yaptıkları aşının sebep olduğu hastalığı iyileştirmeye yönelik yeterli donanımı olmayan görevlilere neden bizim hayvanlarımızı kadavra olarak kullandırdılar? kim ödeyecek bizim zararımızı? Hayvanlarımıza aşı değil hastalık enjekte ettiler görünen durum budur acilen İl Tarım Müdürü bu aşıların güvenilirliğini çiftçilere açıklamalı aşıdan sonra telef olan hayvan sahiplerine devlet yardım etmelidir aksi takdirde durum daha da kötüye gidecektir,herşey kontrol altında uzmanlar duruma el koydu demekle olmuyor malesef gün geçtikçe daha fazla hayvan telef oluyor zararımızı karşılamaya yönelik çözüm önerileri bekliyoruz devletimizin dikkatine ” diyerek Gazetemiz aracılığı ile yetkililere sorulmak üzere sorunlarını dile getirdiler.
KARS TARIM ORMAN İL MÜDÜRÜ İbrahim ALTINTAŞ’ı çiftçilerimizin daha fazla sıkıntı ve strese girmemesi adına nasıl bir yol izleyeceği hakkında bilgilendirmek için bir açıklamada bulunmaya bu süreçte hayvanları telef olan çiftçilere maddi bir ödenek sağlanmasına tekrar sahalara inerek gerekirse köy köy tekrar dolaşarak çiftçimiz yarasını sarmaya DAVET EDİYORUZ!
UNCATEGORİZED
29 Kasım 2023GÜNDEM
29 Kasım 2023UNCATEGORİZED
29 Kasım 2023GÜNDEM
29 Kasım 2023EKONOMİ
29 Kasım 2023GENEL
29 Kasım 2023UNCATEGORİZED
29 Kasım 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.